jedzenieCzasem, po tym jak zakupimy jakiś produkt żywnościowy to nawet po krótkim czasie może pojawić się na nim plamka pleśni.

W takiej sytuacji większość osób zastanawia się czy odciąć nadpsuty kawałek czy też wyrzucić cały produkt. Ale badacze i specjaliści w dziadzienie zarówno zdrowia jak i odżywiania wiedzą, że szkodliwe substancje mogą znajdować się w całym produkcie a nie tylko w części z plamką.Grzyby wydzielają dwa rodzaje miko toksyn. Jedne z nich znajdują się wewnątrz grzybni a inne dostają się do powietrza i mogą zarażać inne produkty. Dlatego weź pod uwagę, że jeśli w naszej lodówce czy spiżarni znajdują się zepsute produkty to pikrotoksyny z nich mogły powędrować do innych zdrowych produktów. Wiele toksyn potrafi też przetrwać takie procesy jak gotowanie czy smażenie a nawet pasteryzację. Mikotoksyny znajdziemy w warzywach, orzechach i przetworach zbożowych. Mikotoksyny mogą powodować wiele chorób. Udowodniono na przykład, że jedna z nich o nazwie zearalenon ma związek z nowotworem dróg rodnych. Substancje te mogą też przyczynić się do wywołania niepłodności. Najsilniejszą miko toksyną jest aflatoksyna. Może ona doprowadzić do zniszczenia wątroby nawet u zdrowego człowieka.