rakJest to jeden z bardziej podstępnych nowotworów i zajmuje on w naszym kraju trzecie miejsce pod względem częstotliwości występowania, zaraz po raku płuc i piersi.

Dodatkowo jest typ drugi pod względem częstotliwości występowania nowotwór w Europie. W naszym kraju, co roku jest on rozpoznawany u 12, 5 tysiąca osób a 8, 5 tyś umiera z tego powodu. Aż 90% przypadków ma miejsce u osób po 50 roku życia. Rak jelita grubego to złośliwy rozrost błony śluzowej, który może się rozwinąć w dowolnej części jelita grubego, a przypomnę, że ma ono około 1, 5 metra. Większość nowotworów tego typu rozwija się z niezłośliwych narośli, które w swym wczesnym stadium przypominają polipy.Ponieważ z początku nie dają one żadnych dolegliwości, zatem mało, kto z ich powodu zgłasza się do lekarza. Dlatego też choroba groźna dla zdrowia i życia może rozwijać się niezauważona latami. Na początku nowotwór ten przypomina gruczolaka i rozwija się około 10 lat w tym czasie zachodzi szereg mutacji. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, których krewni chorowali na nowotwory, ponieważ kilka procent zachorowań ma podłoże genetyczne. Zachorowaniu sprzyja też otyłość i nadwaga, dieta uboga w warzywa i owoce, częste jedzenie czerwonego mięs np. wołowiny. Jeśli chodzi o objawy to nasz niepokój powinny wzbudzić dokuczliwe zaparcia, gdy polipy rosną to zmniejsza się światło jelita. Zmiana rytmu wypróżnień, jełki nie można jej wytłumaczyć zmianą trybu życia czy diety. Biegunki połączone z dużą ilością gazów mogące utrzymywać się przez wiele tygodni. Anemia, osłabienie, brak sprawności, bóle w dole brzucha i dolnych partach pleców uczucie dyskomfortu. Mogą pojawić się tez nudności, problemy z przełykaniem, poczucie niepełnego wypróżnienia, krwawienia z odbytu, widać to na bieliźnie i papierze. Jedna z podstawowych metod badania jest badanie per rectum, czyli przez odbytnicę. Lekarz przez odbyt palcem bada i określa skąd mogło dojść do krwawienia. Takie badanie pozwala na wykrycie prawie jednej trzeciej raków jelita grubego. Każda osoba powyżej 50 roku życia powinna się poddać kolonoskopii, czyli badaniu całego jelita grubego. By zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jajnika trzeba zmniejszyć tuszę, nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko raka. Ważna jest też aktywność fizyczna na odpowiednim poziomie. Jednak najważniejsza jest dieta bogata w warzywa i owoce i produkty zbożowe. Bardzo dobre są otręby pszenne, które powinno się dodawać do kefiru czy jogurtu.