kwiaty Na naszych stołach kwiaty, jako pożywienie jest rzadkością. Jako składnik potraw wiele lat temu docenili je Chińczycy. I tak do dziś króluje na ich stołach jaśmin, lilie, róże czy hibiskus. Istnieje około osiemdziesięciu gatunków jadalnych kwiatów, które bez obaw mogą gościć na naszych talerzach.

Do takich kwiatowych smakołyków należy bez czarny, komosa, koniczyna łąkowa, tulipan, nasturcja, kwiaty akacji, mniszek lekarski oraz wrzos zwyczajny. Używając ich w kuchni nasze potrawy staną się bardziej kolorowe, oryginalne, smaczniejsze i oczywiście zdrowsze. Ponadto kwiaty są niskokaloryczne, zwierają dużo pierwiastków i błonnika spożywczego. Każdy gatunek kwiatów zawiera inne walory zdrowotne, dlatego warto je wprowadzić do swojego codziennego menu. Pamiętaj by kwiaty, które chcesz zaserwować na swoim talerzu nie powinny być zbierane byle gdzie. Najlepsze będą te, które sam wyhodujesz we własnym ogródku, lesie czy łące z daleka od drogi. Przed podaniem każdy kwiat powinien być dobrze umyty i osuszony. Najlepiej podawać je w formie surowej w sałatkach, surówkach, twarożkach lub marynatach. Można również podawać je w postaci smażonej jak np. placki w cieście naleśnikowym. Ale także kwiaty można dodawać do ciasta nadają się świetnie do niego kwiaty akacji czy czarnego bzu. Tak naprawdę kwestia podania zależy od pomysłowości kucharza.