Yerba-mateNapój ten pija miliony ludzi na całym świecie, powoli staje się on popularniejszy tez w naszym kraju. Jego główną cecha jest to, że przeciwdziała on zmęczeniu i poprawia samopoczucie. Ma on w sobie bardzo dużo minerałów i witamin, dzięki czemu jego działanie jest szersze.

Napój ten jest pity od setek lat w czterech krajach ameryki Łacińskiej. Yerba mate to wywar z suszonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wieczne zielone drzewo osiągające wysokość nawet 8 metrów. Naturalnie występuje tylko w Argentynie, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Potem drzewo to zaczęto sadzić w dziewiczych lasach podzwrotnikowych gdzie są uprawiane bez żadnych środków chemicznych. Odkrywcą tego napoju byli Indianie z plemienia Guarani. Oni to używali tego wywaru na poprawę siły fizycznej i koncentracji. Na stary kontynent yerba mate przywędrowała wraz z misjonarzami, szybko, bowiem skojarzyli, że Indianie są w dość dobrej formie fizycznej mimo bardzo ubogiej i monotonnej diety. Yerba mate ma dość specyficzny smak, nie wiele osób za pierwszym razem go polubi. Napój ten pije się ściśle według określonego rytuału. Serwujemy ją w specjalnych naczynkach, które wykonuje się z tykwy, ceramiki lub drewna. Do naczynia wkładamy rurkę, przez która pijemy, nazywa się ją bombilą. Powinna się ona znajdować w ¾ objętości. W naszym kraju yerba mate kupimy między innymi w Internecie, coraz częściej można ja znaleźć też w hipermarketach.