pasternakKorzeń tej rośliny jest bardzo podobny do pietruszki, z tym, że w smaku bardziej przypomina marchewkę. Kiedyś używano tylko korzenia, dziś natomiast popularne są też owoce, czyli nasiona Pasternaka. Cała roślina zawiera rzadkie i cenne związki kumarynowe.

Pasternak poprawia apetyt, już w starożytności były one podawane w plastrach na przystawkę przed główną ucztą. Dziś popularniejsza jest surówka z drobno posiekanego pasternaku. Roślina ta jest niskokaloryczna i dzięki temu usprawnia przemianę materii, działa przeciwzapalnie i rozkurczająco, AM też dobroczynny wpływ na układ krążenia. Zauważono, że obniża on ciśnienie krwi, oddala groźbę miażdżycy i przeciwdziała groźnym zmianom w naczyniach krwionośnych. Pasternak był stosowany w medycynie ludowej Ajko lek na przeziębienia i inne problemy układu oddechowego. Właściwość te zawdzięcza przede wszystkim sporej ilości witaminy C, olejkom eterycznym i flawonoidom. Zarówno korzeń, jaki i jego nasion pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i usprawniają proces trawienia. Ma on też spore ilości błonnika, który reguluje i przyśpiesza trawienie. Przez dłuższy czas po jego zjedzeniu, dzięki błonnikowi, mamy uczucie sytości. Dlatego pasternak może stanowić dobra przekąskę dla osób próbujących zrzucić wagę. Ma on tez działanie uspokajające, szczególnie wywar z jego korzenia lub napar z jego nasion. Dlatego warto takie płyny pic w okresie większego stresu. Kobiety powinny sięgać po niego w okresie bolesnych miesiączek.