dieta-substancjeJeśli chcesz skutecznie włączyć ze zbędnymi kilogramami to przyjrzyj się niektórym substancjom, jakie znajdują się w każdej kuchni. Zacznijmy przegląd od olejków eterycznych obecnych w świeżych ziołach.

Wspomagają one prace przewodu pokarmowego i trawienie. Olejki te powodują też, że dłużej jesteśmy syci. Kapsaicyna to specyficzna substancja, która nadaje papryczce chili ostry smak. Przyśpiesza ona metabolizm i zagłusza sygnały głodu poprzez blokowanie informacji, jakie docierają z jelit do mózgu. Błonnik opóźnia opróżnianie żołądka i przyśpiesza perystaltykę jelit tym samym tłuszcze z posiłków mają utrudnione przyswajanie. Białko syci, najwięcej i najzdrowszego będzie w chudym twarogu, żeby je strawić i przyswoić nasz organizm potrzebuje dużo energii. Czerpie ją między innymi z tkanki tłuszczowej, co przyśpiesza jej spalanie. Bromelania to enzym zawarty w Świerzych ananasach. Zatem wyciśniecie z nich soku ułatwia trawienie białek i wspomaga przemianę materii. Substancja ta hamuje także nadmierny apetyt, ma też właściwości moczopędne. Naryngina to substancja, która nadaje gorzki smak czerwonemu grejpfrutowi. Wspomaga ona spalanie tłuszczów o przyśpiesza przemianę materii. Naryngina zmniejsza też aktywność kortyzolu – hormonu stresu, który sprzyja przybieraniu na wadze. Jak widzisz odpowiednio komponując swoją dietę warto wiedzieć o poszczególnych składnikach nieco więcej.