czarnuszka-zdrowieO czarnuszce usłyszałem kilka lat temu przy okazji wypieku domowego chleba. Ale nasiona tej rośliny dawniej były lekarstwem na wiele dolegliwości.

Przyjrzyjmy się im, zatem bliżej. Naukowcy potwierdzili, że ma ona ponad 1000 substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Są wśród nich nienasycone kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne, garbniki i wiele innych. Opublikowane jakiś czas temu badania pokazały, że czarnuszka jest skutecznym lekiem na katar sienny, skuteczniejszym nawet od stosowanej powszechnie cetyryzyny. Znajdująca się w niej witamina E opóźnia procesy starzenia, beta-karoten dba o kondycje naszej skóry, wspomaga wzrok i nasza odporność. Czarnuszkę możemy nabyć w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością oraz w Internecie. Możemy nabyć zrobiony z niej olej. W kuchni stosujemy ją, jako przypraw, może to być zamiennik pieprzu, ma te zaletę ż nie podrażnia śluzówki przewodu pokarmowego. Ale jak już wspomniałem, całe lub zmielone ziarenka dodaje się do pieczenia chleba. Jeśli chodzi o olej to można nim wzbogacać smak zup, sałatek, kanapek i bigosu. Podobno można też ją parzyć jak herbatę. W tym celu bierzemy jedną łyżeczkę ziela i zalewamy wrzątkiem. Parzymy 20 minut i odcedzamy. Możemy z niej też przygotować zioło miód, na każda łyżkę miodu dajemy łyżeczkę czarnuszki. Mieszanka taka działa wykrztuśnie.