makaronJesteśmy przyzwyczajeni do makaronów z białej maki. Jednak coraz częściej też sięgamy po makaron przygotowany z ciemnej maki.

Ale warto urozmaić też swoja dietę o inne rodzaje tego produktu. Bardzo ciekawy smak Dan zyskasz poprzez przygotowanie dania z makaronem sojowym czy ryżowym. Makaronów tych nie trzeba gotować, wystarczy zalać je woda i poczekać aż napęcznieje. Nadają się one do sałatek i do innych Dan np. z mięsem. Bardo popularna jest na przykład sałatka z paluszkami karbowymi oraz z pietruszką, ogórkiem, szynki i czosnku. Popularny jest też kurczak podsmażany z kapustą pekińską i kukurydzą konserwową. Ciekawy w smaku jest też makaron chiński. Jest on polecany szczególnie do Dan z sosami. Aby nadawał się do jedzenia trzeba go zalać wrzątkiem lub usmażyć na oleju. Makaron ryżowy jest robiony z ryżu albo maki ryżowej, ma różny kształt. Doskonale pasuje on do rosołu i zup warzywnych. Można go jeść z sosem pomidorowym i bazylią. Jełki chodzi o mięsa to polecany jest kurczak, indyk i wołowina. W kuchni chińskiej szczególnie popularny jest makaron sojowy. Produkuje się go ze skrobi fasoli mung, skrobi ziemniaczanej oraz batatów.