jedzenieNa ilość dostarczanego tego pierwiastka do organizmu powinny szczególnie uważać kobiety. Najczęściej mają one go we krwi za mało. Jedną z przyczyn jest uboga w żelazo codzienna dieta oraz comiesięczna menstruacja, która skutecznie obniża jego poziom w organizmie.

pasternakKorzeń tej rośliny jest bardzo podobny do pietruszki, z tym, że w smaku bardziej przypomina marchewkę. Kiedyś używano tylko korzenia, dziś natomiast popularne są też owoce, czyli nasiona Pasternaka. Cała roślina zawiera rzadkie i cenne związki kumarynowe.

cynkJest to bardzo ważny pierwiastek śladowy w naszym organizmie, jest on odpowiedzialny za pracę kilkudziesięciu enzymów. Dość łatwo jest o jego Niedobów, ponieważ jest go najwięcej w produktach, których zbyt często nie jadamy. Jest on w owocach morza, wątrobie wieprzowej i drobiowej, fasoli, kaszy gryczanej i w produktach pełnoziarnistych żytnich.

szansa-watrobaWątroba sobie poradzi z wieloma przeciwnościami, ale czasem musimy jej w tym pomóc. Narząd ten ma olbrzymie właściwości regeneracyjne, co ciekawe wątroba nie jest nam niezbędna w tej wielkości, co ja posiadamy, normalnie byśmy z nią żyli gdyby była o połowę mniejsza.

Yerba-mateNapój ten pija miliony ludzi na całym świecie, powoli staje się on popularniejszy tez w naszym kraju. Jego główną cecha jest to, że przeciwdziała on zmęczeniu i poprawia samopoczucie. Ma on w sobie bardzo dużo minerałów i witamin, dzięki czemu jego działanie jest szersze.