kwiaty Na naszych stołach kwiaty, jako pożywienie jest rzadkością. Jako składnik potraw wiele lat temu docenili je Chińczycy. I tak do dziś króluje na ich stołach jaśmin, lilie, róże czy hibiskus. Istnieje około osiemdziesięciu gatunków jadalnych kwiatów, które bez obaw mogą gościć na naszych talerzach.

dietaBadaniem tego co jemy zajmuje się w Polsce kilka instytucji np.: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Inspekcja Handlowa, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów – jemu podlegają te dwie wcześniejsze instytucje. IJHARS zajmuje się sprawdzenie tego co dany producent wyprodukował i czy to co jest napisane na etykiecie zgadza się z stanem faktycznym np.: ile jest masła w maśle. Inspekcja Handlowa sprawdza czy żywność nie jest sfałszowana.

Przysmak znany już w starożytności. Jest idealną przekąską dla osób pracujących umysłowo, uczących się do egzaminów, zdenerwowanych i rozkojarzonych. Orzechy zawierają: fosfor, magnez, cynk. Niska zawartość sodu wpływa na regulację ciśnienia krwi. Tłuszcze które się w nich znajdują wpływają pozytywnie na pracę serca, i zmniejszają zawartość złego cholesterolu we krwi. Największym ich minusem jest duża kaloryczność gdyż 100g orzechów to 680 kcal.